Kuře s černou omáčkou
Zachyťme krev z kuřátek, rozmíchejme ji hodně v hrnečku s trochou octa a postavme to stranou. Kuřátka pak očisťme a vykuchejme, rozkrájejme na kousky, omyjme a vložme je s kusem másla, s rozkrájenou cibulí, několika zrnky pepře, nového koření a dvěma hřebíčky na rendlík, osolme je i nechme dusit. Jakmile šťáva pod nimi počne vysmáhat, přilejme k tomu sklenku vína a dostatečně hovězí polévky i nechme to vařit. Zatím se udělá jíška, dá se do ní kousek cukru, aby brunátněla, potom na ni vlejme polévku s kuřátek, zamíchejme a proceďme opět na kuřátka, přidejme k tomu krev s octem rozmíchanou, trochu citronové kůry, zamíchejme vše a nechme to ještě chvíli povařit.