Hovězí dušené

    Sklepejme dobře pěkný kus hovězího masa z kýty, osolme je a dobře prošpikujme; pak je dejme na rendlík s kusem másla, s jednou na koláčky rozkrájenou cibulí, s 2 kořínky petružele, s jedním celerem, s 12 zrnky pepře, s 3 kousky zázvoru, nalijme na to 3 decilitry vody neb neslané polévky, přikryjme to puklicí a nechme to dusit. Musíme však maso častěji obracet, aby všude stejně změklo. Když je dost měkko, přendejme je na jiný rendlík, seberme mastnotu se šťávy, proceďme ji opět na maso a nechme je hezky do hněda opéci. Pak se rozetrou čtyři sardele s novým máslem, dá se k tomu lžíce kaparek, sklenka červeného vína, kousek hnědé jíšky a nechá se to ještě trochu zpejchnouti. Pak se podlije maso omáčkou na míse, posype se smaženou strouhanou žemlí aneb se poklade citronovými koláčky