Rosol z lískových ořechů

Roztlučme čtvrt kila lískových oříšků, jádra hoďme na chvilku do teplé vody a oloupejme je; potom je utlučme s troškou mléka a utřeme je v pánvi na kašičku; tato se zakloktá do 1 litru vařené smetany, přikryje se a nechá vystydnouti. V čisté nádobce smíchá se 9 žloutků s čtvrt kilem tlučeného cukru, procedí a protlačí se čistým plátnem k tomu mléko z oříšků a kloktá se tím nad ohněm tak dlouho, až se to začne zvedat. Pak to postavme do studené vody, přimíchejme k tomu 4 deka očištěného vyzího měchýře a míchejme tím, až to vystydne. Nakonec přimíchejme z půl litru husté smetany ušlehanou pěnu, vlejme do formy mandlovým olejem vymazané a nechme rosol ve studenu ztuhnouti.