Citronový

Svařme a očisťme 5 deka vyzího měchýře. Potom oloupejme tence kůrku se šesti citronů tak, aby nic bílého na ní nezůstalo, dejme ji do hrnečku, nalejme na ni 20 lžic čisté vody a přikryjme ji. Když je vyzí měchýř na polovičku svařen, přidejme k němu čtvrt kila nejpěknějšího cukru,s klenu vody a nechme to spolu ještě vařit. Každých 5 minut přetrhněme var přilitím lžíce studené vody, aby se cukr déle vařil. Když je tekutina jako sklo čistá a na půl litru vyvařena, tedy ji odstavme, seberme s ní všecku pěnu a nechme ji vychladnouti. Šťávu z 6 citronů proceďme ubrouskem, aby v ní mastnota žádná nezůstala, přidejme ji i s vodou z citronové kůry, která nejméně 4 hodiny se máčet musí, k vychladlé tekutině, promíchejme to stříbrnou lžící, proceďme vyždímaným ubrouskem do formy a nechme ve studenu ztuhnouti.