Gelée z višní

1 kilo višní dá se bez pecek do hrnku, pecky se utlučou v hmoždíři a k višním se přidají, k tomu 15 neloupaných hořkých mandlí, 12 hřebíčků, oboje utlučeno, vše to pak se s višněmi hodně promíchá a postaví k mírnému ohni, takže se višně toliko po jedné straně trochu vaří. Šťáva z nich se do čistého hrnku se sbírá; když pak jsou měkky, odstaví se od ohně a protlačí se mokrým čistým, silným utěrákem a se šťávou čistou se smíchají. Na to se utluče 1 kilo cukru nahrubo, dá e do rendlíka, nalije se na to 4 decilitry studničné vody, přidá se k tomu proutek vanilky a nechá se to vařit. Jakmile cukr perličky házet počíná, vlije se do toho šťáva a 20 minut se to ještě vaří. Nakonec se vyndá vanilka a vychladlá šťáva nalije se do sklenic k uschování.