Raci v kapustě

Čtvero tvrdých, pěkných hlávek kapusty se vyhloubí, převaří se v slané vodě a procedí. Potom vezmeme z půl kopy raků ocásky a klepýtka, vyloupeme je, uděláme z masíčka a skořepin máslo, z kapusty vydlabané lístky uvaří se v hovězí polévce doměkka, na drobounko se to skrájí, ve vodě máčená žemle se vymačká, s kapustou rozsekanou smíchá, dá se k tomu dvě míchaná na másle vejce, ocásky a klepýtka račí skrájí se a nudličky, okoření se to solí, pepřem a květem; vše se spolu dobře promíchá a na polovici připraveného račího másla nechá se to zpýchnout. Když to bylo vychladlo, rozkloktá se do toho syrové vejce, kapusta se tím naplní, ováže se nití a vaří se v polévce kapustové v rendlíku doměkka. Potom se hlávky nadívané rozčtvrtí, do jiného kastrolu se přendají, z druhé polovice račího másla udělá se bledá jíška, polévka z kapusty se tím zapraží, vleje na kapustu, kastrol se přirkyje a když se to bylo ještě zlehka povařilo, dá se to na stůl.