Paštika ze štiky

Trhněme pěknou velkou štiku, vnitřnosti vyberme, hlavu odřízneme a tělo štičí rozpoltěme ve dva díly; z jednoho nakrájejme pěkných řízků, druhý nechme prozatím stranou. Hlava nechá se na kusu másla s celerem, mrkví, petruželí a cibulí dusit, a když to v pěknou šťávu se vydusilo, protlačí se to cedníkem do jiného rendlíku, vloží se do toho řízky štičí, osolí se to, přidá se k tomu trochu zelené petružele, několik žampionů nebo lanýžů, 2 – 3 šalotky a nechá se přikryté chvilku dusit. Zatím uvaří se půl kopy raků, ocásky a klepýtka se vyloupají a ze šlupek udělá se račí máslo. Na rendlíku usmažíme pak tři rozstrouhané žemličky, přilejme tolik mléka, až se udělá hustá kaše, a nechá se vystydnouti. Druhý díl štiky se zatím rozkrájí, dá se do hmoždíře se 14 deka másla, 7 deka očištěných sardelí, s třemi vejci míchanými i utluče se vše na kaši, již protlačíme cedníkem a smícháme s vychladlou žemlovou kaší, přidáme k ní 6 žloutků, trochu citronové kůry, osolme to náležitě a dle chuti okořeňme. Do formy vloží se vše obvyklým při dělán paštik způsobem.