Játrová paštika
Domácí játrová paštika je na výrobu velmi snadná záležitost, a patří díky jednoduchosti receptu a dostupnosti surovin mezi ty nejčastěji používané. Na jednu dávku játrové paštiky budete potřebovat :
- 1kg hodně tučného vepřového bůčku ( případně vepřového laloku doplněného hřbetním sádlem)
- 0,5 kg vepřových jater
- 1/4 kila škvařeného vepřového sádla
- 1/4 kila na jemno nakrájené cibulky
- sůl, pepř a paštikové koření
Recept :
- Vepřová játra na jemno pomeleme v mlýnku na maso, a dále pak vyšleháme ručním tyčovým mixérem do jemné kaše bez hrudek
- Osolíme, opepříme a necháme asi 2 hodiny stát v chladničce
- Vepřový bůček uvaříme - nechceme z něj ale vývar, proto nejdříve uvedeme vodu do varu, osolíme ji a teprve do vroucí vody hodíme menší kusy bůčku tak, aby se povařily
- Vaříme maximálně 30 minut, ideální je, pokud maso uvnitř zůstane růžové
- Pak vyndáme , necháme okapat, pokrájíme na kostky a pomeleme v mlýnku na maso s deskou 2-3 mm jemnou
- Totéž uděláme s cibulí - tu nekrájíme, ale pomeleme společně s vepřovým masem
- Bůček i játra dobře promícháme, a podle potřeby přidáváme vepřové sádlo tak, aby paštika byla vláčná
- Dále tepelně upravujeme - obvykle zavařováním do sklenic, nebo do konzerv - na 8 stupňů nejméně 2,5 hodiny
Pozn. Použité fotky z výroby domácí játrové paštiky ze Zabijačky.cz