Okurky v octě nakládané

Okurky ve vodě dost vymáčené polijí se na míse horkým octem slaným vinným, kterýž se však hned zase slije a okurky rozloží se na čistý šat, aby oschly a vystydly. Pak se polijou opět tímtéž ocet a opět se ocet sleje a okurky osuší. Na ú4 vědrový soudek necháme v octě povařit 4 gramy nového koření a tolikéž pepře a ocet nechá se zcela vystydnouti. Na dno soudku dá se vinné a višňové listí, na to vrstva okurek, pak zase listí, na to vrstva okurek, pak zase listí vinné a višňové a kopr a zas vrstva okurek, v čemž se pokračuje dokud soudek není naplněn. Navrch přijde opět hodně listí, aby byl soudek pevně doplněn. Na to e nalije svařený a zcela vystydlý ocet, díra v sudě zacpe se zátkou a zaleje smolou, soudek postaví se do chladného suchého místa, kde není stuchlý vzduch, a soudek se denně obrací. Kdo má zelené lusky pepře tureckého, ať jimi okurky proloží (místo pepře obyčejného), jsou tím chutnější.