Naložené okurky s hořčicí

        10 velkých, žlutých a zralých okurek se oloupá, rozřezá po délce na 4 – 6 dílů, každý řízek na 2 – 3 dílečky, jadérka a maso se vykrájí, do každého konečku vstrčí se jeden hřebíček a jeden skořicový květ, potom naloží se okurky rozkrájené s celými bílými jádry hořčičnými, s bílým pepřem, novým kořením, květem muškátovým, koriandrem, šalotkami, dymiánem, s několika lístky bobkovými a s kouskem drobně skrájeného křenu po vrstvách do sklenice a nalije se na to bílého octa se solí svařeného. Octem vychladlým pak okurky polejeme tak, aby se jím byly zatopeny, načež sklenici zavážeme a postavíme ji do chladna. Po 14 dnech se ocet scedí, s přídavkem čerstvého znovu svaří a vychladlý opět na okurky nalije, což se po 14 dnech ještě jednou opakuje. Potom se vloží okurky do chladné spižírny. Na 10 okurek vezme se 2 ½ deka jader hořčičných, 2 deka bílého pepře, 2 deka nového koření, trochu muškátu, 2 ½ deka koriandru a pak ostatního koření dle uznání neb chutě