Žemle nadívané

Ostrouhejme malé žemličky, vyřízněme z vrchu víčka, vydlabejme střídku a nechme pak žemličky i víčka vysmažit v rozpáleném másle; střídku usušme, utlučme v hmoždíři a do zlata ji vysmažme. 8 žemlí, 4 natvrdo vařené žloutky, rozetřeme a zamícháme mezi smaženou střídku, dejme k tomu vrchovatou lžíci zavařených višní nebo rybízu, vrchovatou lžíci pečených a drobně rozkrájených kaštanů, lžíci drobně rozkrájených mandlí a trochu citronové kůry drobně rozkrájené; vše se dobře promíchá a rozdělá lžící višňové nebo rybízové šťávy. Naplňme tím žemličky, víčky je přikryjme a na mísu urovnejme. 1/3 litru červeného vína vaříme s kousek skořice, 10 celých hřebíčků a kus citronové kůry, dejme do toho plnou velkou lžíci zavařeného rybízu, 10 deka cukru, dobře to rozmíchejme, proceďme to na žemličky a nechme je chvilku v troubě péci. Aby mísa nepraskla, nasype se na plech buď popele neb soli a na to se teprve mísa postaví. Víčka žemliček okrášlí se zavařeninou a posypou cukrem.