Mazanec

Dejme na mísu 1 kg mouky a postavme ji na vlažné místo; přidejme 28 deka čerstvého másla a rozhněťme to, dejme k tomu 17 deka tlučeného cukru, trochu citronové kůry, muškátu, soli, 4 hořké utlučené a 14 deka sladkých rozkrájených mandlí. Rozkloktejme v koflíku mléka 4 žloutky, 2 celá vejce, 4 deka droždí rozpuštěného v mléce, zadělejme tuhé těsto, prohněťme je řádně, poprašme moukou, přikryjme teplým šatem a nechme je kynouti na teplém místě. Na vále rozdělme těsto ve dva díly, dejme do obou hrozinky, vypracujme každý kus do kulata a položme na plech máslem potřený. Vejcem rozkloktaným pomažme bochánky, nechme je opět skynouti a pak péci. Nahoře v prostředku je zlehka nakrojme.