Hnětinka. (český koláč svatební).

 

        ½ kila nejjemnější mouky dá se do rendlíku, k tomu se skrájí 20 deka čerstvého studeného másla i vypracuje se těsto rukama tak, aby netvořilo žádných drobtů. Do toho dá se 1 kůra citronová, půl lžičky soli, 10 deka cukru s květem; 5 žloutků rozkloktá se ve 2 decilitrech dobré kyselé smetany a dá se do mouky, 4 deka čerstvých dobrých kvasnic rozpustí se v 1 decilitru vlažného mléka a s ostatním se smíchá. Těsto se zadělá a tak dlouho tluče, až se na něm veliké bubliny tvoří. Potom se popráší moukou, pokryje teplým šatem a nechá na teplém místě kynouti. Na to se dělá následující nádivka: 16 deka jemně utlučených, oloupaných mandlí, 14 deka s vanilkou utlučeného cukru kloktá se s pěti žloutky půl hodiny; k tomu dá se z 5 bílků tuhého sněhu a zlehka se do toho vmíchá. Když bylo těsto dvojnásob vysoko vykynulo, natře se plech dobře máslem, tři díly těsta na prst tlustě se do délky zválí, na plech položí a po celém plechu tak roztáhne, aby na prst vysoko okraj klokotem zbýval. Koláč sám je podlouhlé, čtyřhranné formy. Okraj namaže se bílkem s tlučený cukrem smíšeným, koláč pokryje se nádivkou na prst ztlouští, načež se čtvrtý díl těsta na tenké válečky zválí a udělá se z těchto mříž na koláči, pomaže se mřížka bílkem a celý koláč posype se sekanými mandlemi, nechá se řádně kynouti, načež se hezky zvolna do hněda peče, cukrem a vanilkou posype a vychladlý se rozkrájí