Jak se nakládá zelí
Hlávky zelné zbaví se vrchního ovadlého lupení, košťály z nich vyřežeme a zelí rozkrouhejme na kruhadle; přidejme k němu ¾ kg soli (na 60 hlávek), ¼ litru kmínu a rukama vše náležitě promíchejme. Na to se poklade dno nádoby k nakládání určené čistým zelným lupením, dejme na to vrstvu skrouhaného zelí a dřevěnou palicí k tomu zhotovenou je všude stejně stlučme; pak se kladou vrstvy zelí dále na sebe, až je nádoba naplněna, načež se ještě zelí v ní se všech stran upěchuje, poklade se povrchu čistým lupením, přikryje se bílým čistým plátnem, položí se na ně kulaté víko, a obtíží se toto velkým těžkým kamenem. Potom postaví se nádoba do teplého místa a nechá se tam, aniž by se jí dost málo hnulo, státi tak dlouho, až zelí vykysá, což se asi ve 14 dnech stane. Vykysanou pěnu čistým šatem seberme, nádobu kolem kraje utřeme a očisťeme a postavme ji do studena. Zelí potřebné k vaření beřme hezky stejně shora, aby zůstávalo v rovnosti, načež je hned zase přikryjme. Kdyby osychalo, přileje se na ně vždy trochu studené vody solené.